Туберкулоза

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите).

Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.

Причинител на болестта

Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване.

В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.

Източници и начин на заразяване

Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.

Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии.

Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор.

Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път – през устата.

Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност.

Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще. Стандартният курс на лечение при нея обичайно използва само един противотуберкулозен медикамент.

Рискови фактори
 • Непосредствен контакт с болен от туберкулоза
 • Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене
 • Съпътстващи хронични заболявания
 • Намалени защитни сили на организма поради различни причини
 • Пребиваване продължително време в затворени колективи
 • Заразеност с вируса, причиняващ СПИН
Симптоми на туберкулоза
 • Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя
 • Храчки  – особено когато в тях се появи кръв
 • Повишена температура – продължително температурно състояние
 • Нощно изпотяване
 • Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица
 • Отпадналост и безсилие
 • Безапетитие
 • Отслабване на тегло

Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.

Не всички туберкулозноболни се чувстват тежко болни. Кашлица с неясна причина, продължаваща повече от 3 седмици, и/или появата на други от по-горе споменатите оплаквания са основание да бъдете прегледани от лекар. Описаните оплаквания винаги биха могли да бъдат предизвикани и от туберкулоза.

Диагноза на туберкулозата

Какви възможности за изследване има, за да се установи дали сте се заразили с туберкулозни бактерии или вече сте заболели от туберкулоза?

 

Заболяване (активна, нуждаеща се от лечение туберкулоза)
 • Рентгенова снимка на белия дроб. Когато въз основа на оплакванията възникне съмнение за активна, нуждаеща се от лечение туберкулоза и/или туберкулиновият кожен тест, респективно IGRA-тестът са положителни, се прави снимка на белия дроб. Ако на нея се види съмнителна промяна, това все още не доказва със сигурност, че наистина се става въпрос за туберкулоза. Трябва обаче да се направи опит да се докаже наличността на туберкулозни бактерии (по правило в храчката).
 • Търсене на туберкулозни бактерии. Бактериите се търсят в храчка от пациента. Ако в храчката има многобройни бактерии, те могат много лесно да бъдат оцветени в лаборатория и след това директно да се видят под микроскоп (микроскопски открита). Във всеки случай в лабораторията се прави опит да се размножат туберкулозни бактерии от материала за изследване върху хранителни среди (посаждане на култура). Едновременно с това се установява дали въздействието на медикаментите върху бактериите е добро (тестване за резистентност). Допълнително може да се опита доказването на генетичен материал на туберкулозни бактерии в изследваните проби посредством молекулярногенетични лабораторни методи (NAТ), като например PRC (полимеразна верижна реакция)
 • Оглед на белия дроб (бронхоскопия). Евентуално за изясняване на окончателната диагноза може да е необходима бронхоскопия, в дадени случаи и други допълнителни изследвания.
 • Възпрепятстване на разпространението. Активната, изискваща лечение туберкулоза е заболяване, подлежащо на регистриране. Ако се предположи, че съществува възможност за бактериално заразяване се издирват контактните лица ( това означава членовете на семейството, приятели, познати, колеги), с които заболелият е бил заедно.  Тези лица се подлагат на изследване.
Лечение

Цел на терапията на острата, изискваща лечение туберкулоза е унищожаването на всички туберкулозни бактерии за да може да бъде излекувана болестта.

Едно такова лечение днес по правило продължава 6 месеца (евентуално и по-дълго). Назначава се комбинация от медикаменти, които унищожават причинителите на туберкулозата.

Дори и когато скоро след започване на терапията пациентът се чувства много по-добре и евентуално повече не отделя никакви бактерии е абсолютно необходимо предписаните медикаменти да се приемат последователно, всекидневно и достатъчно дълго.

Само тогава е сигурно, че всички туберкулозни бактерии ще бъдат унищожени.Защото една твърде кратка или неправилно проведена терапия може да доведе до рецидив или да направи неефикасно действието на медикаментите върху бактериите (резистентност).

Без оптималното сътрудничество на пациента и най-добрите медикаменти против туберкулоза са безполезни.

Туберкулозата е болест, която добре се повлиява от терапията и е излечима. Условие за това е навременното диагностициране на туберкулозата и приемането на всички медикаменти редовно и достатъчно дълго.

Skip to content