Белодробна функционална лаборатория

В лабораторията се извършват функционално изследване на дишането-спирометрия, пулсоксиметрия и електрокардиография на пациенти, настанени за стационарно лечение и на амбулаторни пациенти, насочени за диагностика от общопрактикуващи лекари и специалисти

белодробна функционална лаборатория

 • Посочените изследвания се извършват и по желание на пациенти, за профилактика, съгласно ценоразписа на болницата.
 • Разполагаме с най-модерната компютризирана система за функционално изследване на дишането на територията на Централна Северна България.
 • В лабораторията работят лекари – специалисти и медицински сестри,  сертифицирани за извършване на спирометрия. 
Спирометрия - функционално изследване на дишането
 • Описание Спирометрията е изследване, което дава представа за функционалния капацитет на белите дробове, за процесите на вдишване и издишване и количеството въздух, което преминава през дробовете по време на нормалния дихателен цикъл, както и индиректно за разпределението на кислорода в дробовете.
 • Защо се прави.Тестът е широко разпространен в диагностичния панел на белодробните заболявания. В зависимост от находката при теста те се разделят на: обструктивни – астма, емфизем, бронхиолит; рестриктивни – хроничен бронхит, бронхиектазии и смесени, като разликата между тях понякога е трудна. Чрез това изследване се определят функционални нарушения в белите дробове при наличие на белодробно заболяване.
 • Рискове – Няма
 • Как да се подготвите. Не е нужна подготовка. Ако в момента взимате кортикостероиди или бронходилататори – инхалаторни или в таблетна форма, необходимо е да предупредите лекаря, тъй като тези лекарства променят резултатите от теста. Цялото изследване отнема около 10 мин
 • Какво да очаквате.Ще получите указания какво се иска от Вас и в какво се състои тестът. Процедурата представлява регулирано и контролирано вдишване и издишване в тръба, свързана с отчитаща апаратура. Когато е необходимо да поемете или издишате с максимална сила, опитайте да направите това колкото е възможно най-добре. По време и след теста можете да почувствате леко замайване.
 • Резултати.Резултатите се обработват автоматично и се разчитат веднага от лекаря, който ще ги обсъди с Вас.
Пулсова оксиметрия
 • Пулсова оксиметрия, означавана още и като пулсоксиметрия, представлява изследване, използвано за определяне нивото на кислорода (кислородна сатурация) в артериалната кръв.
 • Чрез този метод се измерва и сърдечната честота (пулс).
 • Това е лесно, безболезнено, неинвазивно изследване, чрез което се определя колко добре се насищат с кислород отдалечените от сърцето части на тялото, като например ръце и крака.
 • В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването? Информацията за това дали има достатъчно кислород в кръвта е необходима в различни ситуации:
 1. по време или след операция или други процедури, при които се използват седативни средства;
 2. за да се провери способността на човек да се справи с повишена физическа активност;
 3. да се разбере дали е необходим апарат за изкуствена вентилация или ако такъв е наличен — да се види неговата ефективност;
 4. да се определи състоянието на пациент, чието дишане спира по време на сън (сънна апнея)
 • Пулсовата оксиметрия се използва също така и за следене на здравословното състояние на човек, страдащ от заболяване, което повлиява нивото на кислород в кръвта, а именно:
 1. инфаркт;
 2. сърдечна недостатъчност;
 3. хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
 4. анемия;
 5. злокачествено новообразувание на белия дроб;
 6. астма;
 7. пневмония;
 • Метод на провеждане на изследването: Чрез пулсова оксиметрия се определя процентът кръв, обогатена с кислород. И по-конкретно — измерва какъв процент от хемоглобина (протеинът в кръвта, пренасящ кислород) е наситен с кислород.
Електрокардиография - ЕКГ
 • Електрокардиографията показва електрическата активност на сърцето в точния момент на провеждане на изследването. Може да бъде повтаряна многократно, за да се проследи динамиката на състоянието. Едно подобрение или влошаване на записа помагат на лекаря да постави своето заключение в комбинация с лабораторните резултати и общото състояние на човека. 
 • Eлектрокардиограмата е запис на електрическата активност на сърцето. Тази електрическа активност отразява сърдечната честота и ритъм, сърдечната проводимост, както и позицията на сърцето. Това е основно и информативно изследване, което позволява на лекаря да идентифицира остро или хронично увреждане на сърдечния мускул и промени в електрическата активност на сърцето.
 • Защо се прави. Електрокардиографията се използва като основен метод за диагностика на:
 1. остър коронарен инцидент – инфаркт на миокарда
 2. при хронична исхемична блест на сърцето
 3. при вродени и придобити ритъмни и проводни нарушения на сърдечния мускул
 4. структурни промени в сърдечния мускул – хипертрофия, обременяване на сърдечни кухини при клапни пороци и хипертония
 5. за мониториране функцията на пейсмейкъри
 6. като допълнително изследване при нарушения в електролитния баланс
 7. при ритъмни и проводни нарушения резултат от прием на медикаменти или от други основни заболявания – например заболявания на щитовидната жлеза, бъбреците
 8. при съмнение за перикарден излив и др.
 • Рискове -Не съществува риск от изследването

Белодробна функционална лаборатория

Началник – д-р Мирослав Субашки0899 13 27 30
0883 54 39 08
0670 6 27 01вътр. 219
0670 6 27 02вътр. 219

Работно време:Понеделник – Петък От 7:30 до 16:00 часа