Троян история и забележителности

Троян е красив малък град с вековна история, който се намира в Северна България, на 160 км. североизточно от София.

град троян забележителности

Разположен е в подножието на Стара Планина, по течението на река Бели Осъм.

На територията му  удивително се съчетават величествена планина, реки и топли минерални извори, богато и добре запазено културно – историческо наследство.

Тук могат да се видят:

Паметника и родната къща на бащата на българската социология и социална психология Иван Хаджийски.

Паметника и родната къща на бащата на българската социология и социална психология Иван Хаджийски.

Музей на занаятите в Троян

muzei zanayati troyan Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства се намира в град Троян, в сграда, която е построена от майстор уста Генчо Кънев през 1881 г. 

През 1968 г. е открита експозицията на музея, която включва творби от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство. 

В музея се съхранява също и макет на троянската занаятчийска чаршия.

Музеят има 10 зали, като във всяка една от тях можете да се насладите на изящното изкуство на троянските майстори през вековете.

Троянски манастир Успение Богородично

троянски манастир

Троянският манастир Успение Богородично е основан в края на 16 век. Той е разположен в северната част на Троянския балкан на около 400 метра надморска височина, на брега на река Черни Осъм.

Намира се близо до село Орешак и на 10 км от град Троян.

Към настоящия момент Троянският манастир представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради, както и два скита “Св. Николай” и “Св. Йоан Кръстител”.

Той е третия по големина в България.

В него се намира Чудотворната икона на Пресвета Богородица-Троеручица.

Природонаучен музей - село Черни Осъм

Природонаучен музей - село Черни ОсъмПриродонаучният музей в село Черни Осъм е създаден през 1976 г. Всичко започва през 60-те години на 20 век, когато учител по биология от селото заедно с учениците си започва да събира растителни и животински видове. Колекцията започва да се разраства.

Днес в Природонаучния музей в Черни Осъм се среща голямо разнообразие от животинския свят в Стара планина.

Съхраняват се около 700 експоната като са изложени над 25 вида препарирани бозайници, 11 вида риби, 120 вида птици, голяма колекция от насекоми, както и експонати на изчезнали животни.

Римската крепост Состра

римска крепост состраРимската крепост Состра, край село Ломец, е разположена на 12 км от град Троян, само на километър навътре от пътя, свързващ града с Ловеч. В миналото крепостта е служила за военен лагер на римляните.

В последните години голяма част от крепостта е възстановена върху античните останки. Поставени са множество описателни табели, които разказват по подробен начин нейната история. През крепостта минава и влакова линия и при късмет може да засечете някои от преминаващите влакове – усещането за сблъсъка на модерния свят с античността е неочаквано разтърсващ.

Арка на свободата

арка на свободатаПаметникът Арка на свободата се намира на билото на Стара планина при прохода Беклемето. Посветен е на загиналите в Руско-турката война руски войници.

Водопад Скока - с. Калейца

водопад скокътВодопад Скока се намира близо до Троян, в Стара планина. Разположен е на около 2 км от село Калеица. Височината му е около 12 м. Водите му се събират в дълбок вир под него. Отстрани на водопада има дървена стълба, на която можете да се качите. Има достъп с кола почти до самия водопад.

Редовни събития за град Троян са:

Празник на Троян – на 14 октомври, деня на св. Петка (Параскева), небесната покровителка на града.

Празник на сливата и сливовата ракия – ежегодно в края на септември, с многобройни посетители

Храмовия празник на Троянския манастир Успение Богородично – на 15 август, храмовия празник на Троянския манастир (литийно шествие, предвождано от чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“)