Дихателна недостатъчност

Дихателна недостатъчност e състояние, при което не преминава достатъчно кислород от белите дробове в кръвта.

Органите на Вашето тяло, като сърцето и мозъка, се нуждаят от богата на кислород кръв, за да работят добре.

Тя може да възникне и ако белите дробове не могат да отстранят правилно въглеродния диоксид от кръвта. Твърде много въглероден диоксид в кръвта ви може да навреди на органите на тялото.

И двата проблема – ниско ниво на кислород и високо ниво на въглероден диоксид в кръвта – могат да възникнат едновременно.

За да се разбере дихателната недостатъчност, e нужно да се знае как работят белите дробове.

Когато дишате, въздухът минава през носа и устата в трахеята. Въздухът се придвижва към малки мехурчета на белите дробове-алвеолите.

Малките кръвоносни съдове, наречени капиляри, преминават през стените на въздушните торбички. Когато въздухът достигне алвеолите, кислородът във въздуха преминава през стените на въздушната торбичка в кръвта в капилярите.

В същото време въглеродният диоксид се движи от капилярите във алвеолите. Този процес се нарича газообмен. При дихателна недостатъчност се нарушава обменът на газовете.

Дихателната недостатъчност може да бъде остра или хронична).
 • Остра дихателна недостатъчност може да се развие бързо и може да изисква спешно лечение.
 • Хроничната дихателна недостатъчност се развива по-бавно и продължава по-дълго.

Признаците и симптомите на дихателната недостатъчност могат да включват недостиг на въздух, бързо дишане и задух (чувство, че не можете да дишате достатъчно въздух).

При тежки случаи, признаците и симптомите могат да включват синкав цвят на кожата, устните и ноктите; объркване; и сънливост.

Една от основните цели на лечението на дихателната недостатъчност е да вкараме кислород в белите дробове и други органи и да премахнем въглеродния диоксид от тялото си.

Друга цел е да се лекува основната причина за състоянието.

Хората, които имат тежки белодробни заболявания, може да се нуждаят от дългосрочна или постоянна поддръжка на дишането, като кислородна терапия или помощта на вентилатор.

Дихателната недостатъчност може да възникне в резултат на:
 • Условия, които засягат нервите и мускулите, които контролират дишането. Примерите включват мускулна дистрофия, амиотрофична латерална склероза, увреждания на гръбначния мозък и инсулт.
 • Увреждане на тъканите и ребрата около белите дробове. Това увреждане може да причини нараняване на гърдите.
 • Проблеми с гръбначния стълб, като сколиоза (крива в гръбначния стълб). Това състояние може да засегне костите и мускулите, използвани за дишане.
 • Предозиране на наркотици или алкохол. Предозирането засяга областта на мозъка, която контролира дишането. По време на предозиране дишането става бавно и плитко.
 • Белодробни заболявания и състояния като ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), пневмония, ARDS (остър респираторен дистрес синдром), белодробна емболия и кистозна фиброза. Тези заболявания и състояния могат да повлияят на потока въздух и кръв в и от белите дробове. ARDS и пневмония засягат газообмена във алвеолите.
 • Остри белодробни наранявания. Например, вдишването на вредни пари или
Признаците и симптомите на дихателната недостатъчност зависят от основната му причина и нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта.

Ниското ниво на кислород в кръвта може да предизвика недостиг на въздух и усещането, че не можете да дишате достатъчно въздух. Ако нивото на кислорода е много ниско, то също може да предизвика синкав цвят на кожата, устните и ноктите.

Високото ниво на въглероден диоксид може да предизвика бързо дишане и объркване.

Някои хора, които имат дихателна недостатъчност, могат да станат много сънливи или да загубят съзнание, аритмии (Тези симптоми могат да се появят, ако мозъкът и сърцето не получават достатъчно кислород.

Диагностични тестове за нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта, се използва:
 • Пулсова оксиметрия. За този тест е прикрепен малък сензор към пръста или ухото ви. Сензорът използва светлина, за да прецени колко кислород е в кръвта.
 • Газови тестове за артериална кръв. Този тест измерва нивата на кислород и въглероден диоксид в кръвта. Кръвна проба се взема от артерията, обикновено в китката. След това пробата се изпраща в лаборатория, където се измерват нейните нива на кислород и въглероден диоксид.
 • Ниско ниво на кислород или високо ниво на въглероден диоксид в кръвта (или и двете) е възможен признак на дихателна недостатъчност.

Лечението на дихателната недостатъчност зависи от това дали състоянието е остро (краткосрочно) или хронично (продължаващо) и неговата тежест. Лечението зависи и от основната причина на състоянието.

Остра дихателна недостатъчност може да бъде спешно състояние. Често се лекува в интензивно отделение в болница. Хроничната дихателна недостатъчност често може да се лекува у дома.

 

Кислородна терапия

Ако имате дихателна недостатъчност, може да получите кислородна терапия. Допълнителен кислород се дава през назална канюла (две малки пластмасови тръбички, или пъпки, които се поставят в двете ноздри) или чрез маска, която се побира над носа и устата.

Лечения за основната причина за дихателна недостатъчност

След като Вашият лекар разбере какво причинява Вашата дихателна недостатъчност, той или тя ще планира как да лекува това заболяване или състояние.

Лечението може да включва лекарства, процедури и други терапии.

Една от основните цели на лечението на дихателната недостатъчност е да се лекува основната причина за заболяването.

Понякога обаче е трудно да се излекува или контролира основната причина.

Така дихателната недостатъчност може да продължи седмици или дори години. Това се нарича хронична дихателна недостатъчност.

Skip to content