Пневмония

Пневмонията е бактериална, вирусна или гъбична инфекция на едната или двете страни на белите дробове, при което бронхите или алвеолите на белите дробове се запълват с течност или гной.

Бактериите са най-честата причина за пневмония при възрастни.

Много видове бактерии могат да причинят бактериална пневмония. Streptococcus pneumoniae или пневмококова бактерия е най-честата причина за бактериална пневмония.

Ако пневмонията е причинена от един от следните видове причинители, тя се нарича атипична пневмония.

Mycoplasma pneumoniae. Това е често срещан вид пневмония, която обикновено засяга хора на възраст под 40 години.

Хората, които живеят или работят в колективи като училища, приюти за бездомни и затвори, са изложени на по-висок риск за този вид пневмония.

Той обикновено е лек и се повлиява добре от лечението с антибиотици. Въпреки това, тази пневмония моиже да бъде много сериозно състояние, свързано с кожен обрив и хемолиза
Chlamydia pneumoniae.

Този вид пневмония може да възникне през цялата година и често е лека. Инфекцията е най-често при хора на възраст от 65 до 79 години.

Legionella pneumophila. Този вид пневмония понякога се нарича болест на легионера.

Бактериалната пневмония може да се появи самостоятелно или да се развие, след като сте имали вирусна инфекция или грип.

Бактериалната пневмония често засяга само един лоб или област на белия дроб. Когато това се случи, състоянието се нарича лобарна пневмония.

Вирусите, които заразяват дихателните пътища, могат да причинят пневмония.

Грипният вирус е най-честата причина за вирусна пневмония при възрастни, а респираторния синцитиален вирус е най-честата причина за вирусна пневмония при деца на възраст под една година.

И други вируси могат да причинят пневмония, като вируса на обикновена простуда, известен като риновирус, парагрипен вирус, метапневмовирус.

Пневмоцистната пневмония е сериозна гъбична инфекция, причинена от Pneumocystis jirovecii.

Това се случва при хора, които имат слаба имунна система, дължаща се на ХИВ / СПИН или дългосрочна употреба на лекарства, които подтискат имунната им система, като тези, използвани за лечение на рак или като част от трансплантация на органи или кръвни и костномозъчни стволови клетки.

Много фактори като възраст, тютюнопушене и други медицински състояния могат да увеличат шансовете за получаване на пневмония и влияят върху нейната тежест.

Заболяването може да засегне хора от всички възрасти.

Две възрастови групи обаче са изложени на по-голям риск от развитие на пневмония и на по-тежка пневмония: бебета, които са на под две годишна възраст, защото имунната им система все още се развива през първите няколко години от живота си и хора, които са на 65 години или по-възрастни, защото имунната им система започва да се променя като нормална част от стареенето.

Рискът от пневмония може да се увеличи при:

 • инхалиране на определени химикали, замърсители или токсични изпарения.
 • тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол или недохранване
 • хора, които са прекарали инсулт или друго състояние, при което има проблеми с преглъщането.
 • наскоро боледуване от настинка или грип.
 • наличие на придружаващи  заболяване на белия дроб или друго сериозно заболяване, като  кистозна фиброза, астма, ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), бронхиектазии, диабет, сърдечна, бъбречна, чернодробна недостатъчност.
 • слаба или потисната имунна система, дължаща се на ХИВ / СПИН, трансплантация на органи или трансплантация на стволови клетки от кръв и костен мозък , химиотерапия (лечение на рак) или дългосрочна употреба на стероиди.
Признаците и симптомите на пневмония варират от леки до тежки.
Потърсете лекар незабавно, ако имате следните признаци и симптоми: висока температура, втрисане,  кашлица с храчки, която не се подобрява или влошава, кръвохрак задух, болка в гърдите, чувствате се внезапно по-зле след настинка или грип.

Възрастните, и хората, които имат сериозни придружаващи заболявания или слаба имунна система, могат да имат по-малко и по-леки симптоми, дори  по-ниска от нормалната температура, внезапни промени в психичното съзнание.

Възможните усложнения от пневмония могат да включват най- често:
 • Бактеремия и септичен шок.
 • Белодробни абсцеси.
 • Плеврален излив, емпием. Плевритът е, когато двата слоя на плеврата станат възпалени, причинявайки остра болка всеки път, когато вдишвате. Плевралните изливи са натрупването на течност в плевралното пространство
 • Бъбречна недостатъчност
 • Дихателна недостатъчност

Понякога пневмонията е трудно диагностицирана, защото може да предизвика симптоми, често срещани при хора с настинка или грип.

Диагнозата се изгражда въз основа на медицинската история, физически преглед и резултати от тестове..

Диагностичните тестове са:
 • Рентгенография на гръдния кош
 • Кръвни тестове като пълна кръвна картина, за да видите дали имунната ви система активно се бори с инфекция
 • Тест за храчки за търсене на микробния причинител
 • Компютърна томография, която- показва повече детайли, отколкото рентгенографията на гръдния кош.
 • Пулсова оксиметрия за измерване насищането с кислород на кръвта
В зависимост от начина на възникване на заболяването говорим за:

Придобита в обществото пневмония и-Придобита в болница пневмония

Придобитата в обществото пневмония е най-често срещаният вид  и обикновено се причинява от пневмококови бактерии.

Повечето случаи се наблюдават през есенно-зимния период.. Тя възниква извън болниците и други здравни заведения. Повечето хора я получават чрез вдишванена микроби (особено по време на сън), които живеят в устата, носа или гърлото.

Придобита в болница пневмония е, когато хората заболяват от  пневмония по време на болничен престой за друго заболяване.

Тя  има тенденция да бъде по-сериозна, защото вече сте болни и често се причинява от  микроби, които са устойчиви на антибиотици, които се използват за лечение на бактериална пневмония.
Свързана с механична вентилация  пневмония-, когато хората, които са на вентилационна машина, за да им помогнат да дишат, получават пневмония.

Аспирационна пневмония. Този вид пневмония може да възникне, ако аспирирате храна, напитки, стомашен сок или слюнка от устата в белите дробове.

Това може да се случи, ако нещо наруши нормалния ви рефлекс на гълтане икашлица, като например травма на мозъка, проблем с преглъщането или прекомерна употреба на алкохол или наркотици.

Аспирационната пневмония може да предизвика абсцеси на белите дробове.
Лечението на пневмония зависи от вида на пневмонията, която имате, от причинителя на инфекцията, и от това колко тежка е пневмонията.

Бактериалната пневмония се лекува с лекарства, наречени антибиотици. Повечето хора започват да се подобряват след един до три дни антибиотично лечение.

Това означава, че те трябва да се чувстват по-добре и да имат по-малко симптоми като кашлица и треска.

Профилактика на пневмония

Пневмонията може да бъде много сериозна и дори застрашаваща живота инфекция. Ваксините могат да помогнат за предотвратяване на някои видове пневмония.

Добрата хигиена, отказването от тютюнопушенето и поддържането на имунната система чрез упражнения и здравословно хранене са други начини за превенция.

Налични са ваксини за предотвратяване на пневмония, причинена от пневмококови бактерии или грипен вирус.

Ваксините не могат да предотвратят всички случаи на инфекция. Въпреки това, в сравнение с хората, които не се ваксинират, тези, които са ваксинирани и все пак получат пневмония, обикновено имат по-леко протичане, което не трае толкова дълго и  по-малко сериозни усложнения.

Пневмококовите ваксини са особено важни за:

 • Възрастни, които са на 65 или повече години.
 • Хора, които имат хронични  заболявания, сериозни дългосрочни здравословни проблеми или слаба имунна система.
 • Тъй като много хора получават пневмония след грип, годишната ваксина срещу грип може да помогне на вас и вашето семейство да не получите пневмония. Ваксината за грип обикновено се дава през септември до ноември преди месеците, в които най-често се разпространява грипния вирус.