Храм Свети Лука Кримски в Белодробна болница – Троян

Съвременната християнска етика апелира към медицината, да не омаловажава духовното, святото измерение на личността, както при научните изследвания, така и при терапията. Водени от желанието да осигурим и духовна подкрепа на пациентите си, нашият екип заедно с всички приятели и дарители на болницата обедини усилията си за изграждането на параклиса, Свети Лука Кримски.

Храм „ Свети Лука Кримски” в Белодробна болница - Троян

През 2017 година с решение на Медицинския съвет и ръководството на Белодробна болница – Троян, с разрешението и благословията на Ловчанския митрополит Гавриил, само за 5 месеца от служители, граждани и приятели на лечебното заведение бяха събрани дарителски средства за изграждането на храм на името на Архиепископ „Св. Лука Кримски“.

Храмът беше тържествено осветен на 9 октомври 2017 г. Богослужебното последование за освещаването на параклиса щеизвърши Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

paraklis osveshtavane Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД

Последното десетилетие от развитието на българското общество е изпъстрено с множеството проблеми, съпътстващи прехода от тоталитаризъм и атеизъм към преоткриване и преосмисляне на истинските, общочовешки и непреходни духовни ценности. Всички тези проблеми отново извеждат на преден план и у нас големия и вечен въпрос за смисъла и достойнството на човешкия живот - основа и цел на съвременната цивилизация.

sballb paraklis troyan Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООДЕто защо и към проблема за мястото и ролята на човешката личност като обект и субект на модерната медицина не може да се подходи нито само от позицията на “чистия” медик-клиницист, нито от позицията на “чистия” медик-етик, нито пък – единствено от позицията на “чистия” психолог, социолог или теолог. Точно затова днес дълбоко ни вълнува темата медицина и духовност. За модерната медицина в демократичния свят, познаването на духовните потребности на пациентите и полагането на духовни грижи за тях, се оценят като “необходими за лечебния процес” (Sims, 2001 .)

 За някои , може би това е една на пръв поглед лишена от смисъл и нерешима задача – да се търси мястото на духовността и религията в медицинската наука и практика, тяхната дълбока връзка и тясно единодействие. Но корените на това единодействие са много дълбоки и водят към самото начало на християнството. Днес съвременната медицина отново активно търси мястото на духовното и на духовността за цялостно и комплексно лечение на страдащите. Един от многобройните примери за това достойно сътрудничество в ежедневната медицинска практика е въвеждането през 1998 г. на уводни курсове “Духовност и медицина” при обучението на студенти по медицина в Harvard Medical School.За модерната медицина е типичен диагностично-терапевтичния подход , който винаги се старае да се опре на точни познания за отделните функции и механизми на човешкия организъм. Така възниква риска от загубата на цялостен поглед върху човека и опасността, той да се редуцира единствено до неговата биологична същност

Архиепископ Свети Лука Кримски или проф д-р Войно Яценовски е изключителен пример за изумителна синергия между блестящия лекар ,учен и преподавател и дълбоко почитан в целия православен свят духовник, провъзгласен за светец.

luka krimski Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООДРоден е през 1877 г. , завършва медицина през 1903 г. в Киевския университет. След 1917 година е главен лекар на Ташкентската градска болница, в началото на 20-те г. на XX век приема монашество с името Лука, ръкоположен е за епископ през 1923 г.Прекарва 11 години в съветски арести и концлагери. Автор на над 55 научни труда по хирургия и анатомия, както и на 10 тома проповеди.Счита се за откривателят на местната анестезия. Най-известна е книгата му „Очерци по гнойна хирургия“, която претърпява 3 издания. Избран е за почетен член на Московската духовна академия. Има брилянтен кръст от руския патриарх. Умира през 1961 година в Симферопол . Три дни не престанал човешкият поток към гроба на архиепископа лекар, а в деня на погребението процесията достигала три километра. По-късно започнли да постъпват съобщения, че много болни, които се покланяли на гроба на владика Лука, по молитвите му получили изцеление. Чудесата не престават и днес.

През 2000 г. е канонизиран за светец от Руската църква.

Днес съвременната медицина отново активно търси мястото на духовното и на духовността за цялостно и комплексно лечение на страдащите.

sv luka krimski Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД

От създаването си, през 1905 г.до днес, Белодробна болница –Троян дарява здраве на стотици хиляди хора от цяла България. Като лекари и медицински специалисти – християни сме убедени, че конвенционалната медицина трябва да получи и духовна подкрепа.

В този смисъл храмът „Св. Лука Кримски“ има огромно значение за резултатната ни медицинска дейност и се радва на одобрението на населението. Той се посещава, както от пациентите и служителите на болницата, така и от гражданите на община Троян.

Параклисът „Св. Лука Кримски“ за пръв път отпразнува деня на своя небесен покровител на 11 юни 2018 г.

sveti luka krimski aktis 1 Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД

Радвай се, светителю Кримски, изповедниче Луко, лекарю благ и милостив!

На 11.06. Православната ни Църква отбелязва паметта на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски. За пръв път тази година изграденият в двора на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян параклис, носещ името на светеца, отбеляза своя храмов празник. Да отслужи акатист в параклиса дойде Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, където бе посрещнат от директора на болницата д-р Цветомила Дудевска. С владиката съслужиха ставр. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, и прот. Калин Пенев.

След акатиста митрополит Гавриил поздрави за празника персонала на болницата и събралите се християни, като посочи, че св. Лука е първият светец, който заедно с архиерйеското си служение е продължил да бъде и хирург, с което нагледно доказал своята действена любов и помощ към ближните, като оставил своя светъл пример на своите колеги медици със своята всеотдайност.

И след края на земния си път св. Лука продължава да помага и изцерява не само телесните, но и душевните недъзи на всички, които с твърда вяра се обръщат за помощ към него. Освен в Русия, особено почитан е св. Лука и в съседна Гърция, където на негово име са изградени десетки храмове поради голямата благодатна помощ, която християните получават от Бога по молитвите на светителя хирург. В нашата страна също са известни множество случаи на чудесно изцеление по молитвеното застъпничество на св. Лука Войно-Ясенецки. На всички присъстващи митрополит Гавриил раздаде иконки.
Светителю отче Лука, моли Бога за нас!

Снимки

Skip to content