Болничен парк

Венец от вечно зелени хълмове обграждат разкошната котловина по поречието на река Осъм , в която е разположена Белодробна болница – Троян.

park otdih 5 Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООДпарк и отдихНа юг пред погледа ви се извисяват най-високите върхове на Стара планина , покрити в блестящ бял сняг през зимата и с кадифено зелено през пролетта и лятото.

На север се издигат хълмове , които подобно бариера спират студените ветрове и мъгли.  

Паркът на Белодробна болница – Троян е създаден непосредствено след откриването и през 1905 година.  

През 2013 година парковата растителност е обновена с реализирането на паркоустройствен проект. По красиво оформените алеи ще откриете аризонски кипариси, ликвидамбър и дървовидна ружа, а цветните градини с изискани английски рози ще направят  отдиха Ви в парка незаменима част от възстановяването и укрепването на Вашето здраве.

 

На площ от 50000 кв. м. са били засадени 500 иглолистни дървета – бор, смърч и ела, за които още тогава е било известно , че въздействат благотворно на дихателната система.

парк През 1938 година са засадени и широколистни видове – 250 канадски тополи, планински ясен, бяла акация, ясенолистен явор, бреза, ливански кедър, едролистна липа.

Сред растителните видове ще откриете и секвои, аризонски кипариси, източна туя и много характерните за този край на България чимшири.

 

Изумително чистият и свеж въздух в комбинация с мекия климат привличат през годините десетки хиляди пациенти с белодробни заболявания

болничен паркИ това не е случайно.

Естествената отрицателна йонизация на въздуха на тази територия и специално в нашия парк със специфична  растителност е с доказани лечебни свойства.

Леките аеройони участват в газообмена, влизат в кръвта и влияят на клетъчния метаболизъм.

Skip to content