Медицина и живопис – две изкуства срещу болката!

април 2, 2019
Медицина и живопис – две изкуства срещу болката!

Медицина и живопис – две изкуства срещу болката!

Василена, Виктория, Марина, Нора и Тамара – пет изключителни момичета, седем години упорита работа в четири различни художествени проекти в СУ „Васил Левски‘, една преподавателка – Ели Мичева и една цел – да се учат да създават и даряват красота.
И петте са в 12 клас, завършват само след един месец и вече са в периода на един от най-трудните периоди в живота на амбициозните млади хора – матурите и подготовката и изпитите за следващата степен на образование.

Различни са желанията относно посоката на бъдещият им път в живота: медицина, английска филология, скандинавистика, архитектура, книгоиздаване.
Обединява ги любовта към изкуството и към хората.

Това е основната причина в петък, 29 март да посетят Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести – Троян. Седмица преди 7 април – Световен ден на здравето и Професионален празник на всички медицински специалисти, момичетата извършиха поредното си благородно дело – дариха свои картини за болницата.
Техният избор не беше случаен. От своята преподавателка бяха научили за инициативата „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката”, с която вече 15 години Белодробната болница мотивира млади художници да представят творбите си в болничната среда.
Топла, сърдечна, гостоприемна и здравословна атмосфера“, така най-кратко определи Василена от името на всички впечатлението от посрещането. Управителят д-р Дудевска и част от екипа на болницата, присъстващи на срещата не спестиха очарованието си от младите таланти, техните картините и неочаквания жест.

В присъствието на директора на СУ „Васил Левски“ г-жа Вяра Дочева и зам.директора г-н Иван Иванов, д-р Дудевска връчи Сертификат за дарител на младите художнички и тяхната ръководителка.

Стремежът ни беше да наситим рисунките с експресивни, красиви, свежи цветове, комбинирайки реализъм с модерна живопис. Използвахме смесена техника, за да получим цветовото богатство на реалността и така да провокираме пациентите, персонала, а и всички посетители. Силно ни се иска картините активно и силно да повлияят на съзнанието и емоциите им, да ги мотивират и успокоят, да ги вдъхновят” – каза г-жа Ели Мичева.
Kartini 1 1 Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД
Kartini 2 Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести-Троян ЕООД

Posted in Новини by admin
Skip to content